Unibéton stond voor de uitdaging om de batching software van bijna 200 ready-mix betoncentrales in heel Frankrijk te updaten. "Onze batching software was aan het verouderen. Die was twintig jaar geleden speciaal voor ons ontwikkeld, legt Jean-Luc Degrange, projectmanager bij Unibéton, uit. Technisch gezien is het verouderd en zeer beperkt in functionaliteit. Bovendien hebben we geen toegang tot een supportafdeling die ons kan helpen wanneer we problemen hebben of wijzigingen kan aanbrengen wanneer dat nodig is. Het was dus een vrij groot risico voor ons om het te blijven gebruiken.
Bewezen softwareoplossing
In 2018 had Unibéton een projectteam opgezet om een nieuwe oplossing te vinden voor de automatisering van al hun betoncentrales. Veel leveranciers werden overwogen, maar slechts 1 kon de klus klaren: Command Alkon. "Voor ons was de belangrijkste uitdaging om aan de exacte behoeften van Unibeton te voldoen en in een zeer kort tijdsbestek te implementeren" vertelt Gaël L'Hôpital, operations manager bij Command Alkon. Daarom hebben wij onze Command Alkon CP software aangepast aan de Franse markt. CP zelf wordt al meer dan 30 jaar gebruikt en was al gebruikt voor een operatie in België, bij Heidelberg Cement, het moederbedrijf van Unibéton.
"Voor de producent van stortklaar beton heeft deze oplossing een groot voordeel, zoals Jean-Luc Degrange opmerkt:" We beginnen met een bewezen oplossing, die al gebruikt wordt in vele landen, die kan evolueren en die ontwikkeld en ondersteund zal blijven worden door Command Alkon. "
Vier fabrieken per week
Zodra de softwarevereisten waren gedefinieerd, was de planning voor de implementatie op nationaal niveau aan de beurt. Een complexe operatie aangezien deze gepaard gaat met veranderingen in de IT-uitrusting van de groep. We hebben ervoor gekozen om te beginnen met 3 testinstallaties, allemaal verschillend qua techniek en configuratie, die alle Franse productie-eenheden van Unibéton vertegenwoordigen. Deze methode heeft ons in staat gesteld onze implementatiemethode te verfijnen. Zodra de methode gevalideerd was, begon de algemene ontplooiing aan een tempo van vier fabrieken per week, waardoor het mogelijk werd om de doelstelling van een volledige implementatie in de eerste helft van 2020 te bereiken.
"Niet alleen stelt deze operatie ons in staat om onze software te moderniseren, maar dit stelt ons ook in staat om te werken aan de digitalisering van onze gehele operatie en door te gaan met het ontwikkelen en verbeteren van ons fabrieksbeheer, onderhoud en productiviteit, "concludeert Jean-Luc Degrange.