GBC - Klaar voor de toekomstMet de meest uitgebreide betoncentrale van Europa bevindt de Goudse Betonmortel Centrale (GBC) zich in de kopgroep van de betonmortelindustrie qua ontwikkeling en innovatie.  De GBC is al 60 jaar expert in de productie van specialistische mortelproducten voor de Goudse regio. De kenmerkende silo’s die te vinden zijn langs de Gouwe, zullen bij veel mensen uit de regio dan ook een belletje doen rinkelen.

“Wij innoveren continue om zo bij de besten van de betonmortelindustrie te horen. Wij werken dus alleen samen met partners die ons ondersteunen deze doelstelling te halen. Zodoende werken de GBC en Command Alkon al sinds 2004 nauw samen.”

- Arjan Goudswaard,  Finance Manager Goudse Betonmortel Centrale
 
Uitdaging
Naast het samenstellen en produceren van kwalitatief hoogwaardig beton, brengt het precies op tijd afleveren bij de klant dagelijks uitgagingen met zich mee. Arjan Goudswaard , Finance Manager bij de GBC legt uit: “Wij onderscheiden ons doordat we ons beton precies kunnen leveren wanneer de klant erom vraagt. Dit lijkt een makkelijk taak, maar vraagt veel van de logistieke planning.” De GBC produceert op een gemiddelde dag tussen de 400 en 600 m3 beton en Gyvlon dat door 22 trucks vervoerd wordt. Tijdens de orderaanname moet de beschikbare truck- en productiecapaciteit dus in één opslag zichtbaar zijn om de planning te kunnen overzien. Direct de knelpunten herkennen en terugkoppeling aan de klant kunnen geven is van cruciaal belang. Alleen dan kan de GBC de kwaliteit en service leveren die zij zo hoog in het vaandel hebben. 
 
Oplossing
Al in 2004 is de samenwerking met Command Alkon begonnen. Vanwege de gezamenlijke continue behoefte om te innoveren, levert dit een waardevolle en duurzame relatie op. Arjan Goudswaard: “Command Alkon is voor ons de enige partij die “met hun voeten in de modder staat”, maar ook vooruitstrevend is en zich specifiek richt op onze industrie. Deze focus op onze markt en de mankracht om deze ontwikkeling te realiseren geeft ons het vertrouwen dat wij voor de juiste oplossingen op lange termijn hebben gekozen. Mede daarom maken we deel uit van de kopgroep.”  
 
Omdat de GBC vertrouwt op de kennis en kunde van Command Alkon gebruiken zij ook een breed scala aan oplossingen. Naast de procesbesturing CP, de kwaliteitsbeheer oplossing voor de laborant CL en de Track & Trace oplossing “TrackIt”, maakt de GBC sinds eind 2017 ook gebruik van de nieuwe generatie Conactive Management CM Next Gen voor commercieel beheer, orderaanname en de transport- en productieplanning.
 
CM Next Gen is het volledig geautomatiseerde transport- en productieplanningsysteem voor een efficiënte, stipte levering. Een uniek onderdeel van CM zijn de planning optimizers voor zowel de capaciteitsplanning (voorplanning) als de real time dagplanning. Deze optimizers berekenen de optimale productie­ en transportplanning op basis van het gegeven dat de GBC zijn klanten op tijd wilt leveren tegen zo laag mogelijke kosten. De afweging tussen servicegraad en kosten wordt door de operator bepaald. Op de leverdag wordt op basis van truckstatussen van TrackIt de planning steeds real time aangepast aan de veranderende omstandigheden en wordt de dagplanner ondersteund met laadadviezen. 
 
Resultaat
Het belangrijkste resultaat voor de GBC is dat zij een hogere klanttevredenheid hebben door het juiste product op het juiste moment te leveren. Maar er zijn uiteraard nog meer voordelen: 
  • Compleet inzicht in de truck- en productieplanning
  • Veel handwerk verdwenen
  • Een hoog volume is nu gemakkelijk te realiseren
  • Applicaties up-to-date en klaar voor de toekomst
Om een transitie naar een nieuw systeem soepel te laten verlopen is het van cruciaal belang dat de organisatie flexibel is en het personeel goed opgeleid wordt. Tijdens de Pilot Fase zijn de gebruikers nauw betrokken geweest en hebben zij meegelopen met de Command Alkon Project Engineer. Nu de Pilot Fase voorbij is zal de Project Engineer binnenkort nog een extra on-site training inplannen om er zeker van te zijn dat CM Next Gen optimaal ingezet wordt en de gewenste resultaten behaald worden. 
 
Het grootste verschil met het eerdere  Conactive Management systeem en Next Gen is dat de software modern is met nieuwe functionaliteit en dat het gepersonaliseerd kan worden. CM kent vele verschillende gebruikers, zoals Verkopers, Planners, Mengmeesters, Administratie en General Managers. Zij gebruiken allemaal CM als ondersteuning voor hun dagelijkse werkzaamheden. Ieder kan nu zijn eigen view creëren en de informatie tonen die zij nodig hebben. Het gebruiksgemak is hiermee sterk verbeterd. Arjan: “wij motiveren onze medewerkers constant om mee te gaan met onze ambitieuze plannen. Wij weten dat we veel van ze vragen. Een oplossing die gepersonaliseerd kan worden helpt dan erg bij de acceptatie van verandering”.  
 
Klaar voor de toekomst
Naast Conactive Management Next Gen gebruikt GBC ook Conactive Procesbesturing en Conactive Laboratorium. Omdat zij erg trots zijn op wat zij gepresenteerd hebben zij eenmalig hun deuren geopend voor andere Betonmortel producenten. Tijdens de Command Alkon CM workshops kon men kennis maken met de nieuwe generatie CM en in de praktijk zien hoe de GBC hiermee werkt. 
 
“De mensen van Command Alkon staan “met hun voeten in de modder” en zijn specialist in het ontwikkelen en implementeren van software voor de betonindustrie. Een unieke combinatie die perfect bij ons past.” 

- Ruud van Pelt, Directeur Goudse Betonmortel Centrale 

 
Previous Article
GBC - Prêt pour l'avenir
GBC - Prêt pour l'avenir

Avec l'usine de béton la plus complète d'Europe, Goudse Betonmortel Centrale (GBC) est l'un des leaders dan...

Next Article
HASTAG relies on comprehensive process control solution of Command Alkon
HASTAG relies on comprehensive process control solution of Command Alkon

HASTAG’s systems were outdated, so they were in the market for a new batching systems. Command Alkon Conact...