BCT - Truckmixers realtime volgen met TrackIt

Met TrackIt heb je iedere minuut van de dag zicht op waar je wagens zich bevinden. “Op basis van deze realtime informatie kun je op elk moment de planning aanpassen,” aldus Rob Verburg, Sales Manager van Command Alkon. “Dat levert efficiëntie op en scheelt dus tijd en geld.” TrackIt is speciaal voor de betonmortelindustrie ontworpen.

TrackIt maakt het mogelijk om realtime de wagens te volgen, of het nu gaat om truckmixers, kiepers of betonpompen. “Je weet waar ze zijn en wat ze aan het doen zijn. Op basis van die informatie kun je de planning indien nodig, snel aanpassen. Je weet of een truck sneller of langzamer is dan verwacht, bijvoorbeeld door een file. Ook weet je hoe snel het laden en lossen op de bouwplaats gaat. Zo kun je beter inschatten wat de volgende stap in het logistieke proces moet zijn. Het aanpassen van de planning kan zelfs automatisch als TrackIt is geïntegreerd met planningssoftware zoals Conactive Management van Command Alkon.

Efficiënt plannen
Betoncentrale Twenthe is het eerste bedrijf in Nederland dat met TrackIt is gaan werken in 2016. Ze hebben geholpen bij het aanpassen van de software aan de Nederlandse markt. In Europa en Nederland werken de zaken toch anders, weet Edwin Grootoonk, ICT-manager. “Veel variabelen hebben invloed op ons product en de logistiek. Het Nederlandse wegennetwerk is uitgebreid en we hebben regelmatig te maken met files. Daarnaast kennen we hier verschillende manieren van storten en meer soorten mengsels. We hebben hier ook de maken met deelleveringen en met restbeton. Dankzij diverse aanpassingen kunnen we nu meteen goed schakelen als er sprake is van restbeton. Voorheen wisten planners, mengmesters en betontechnologen pas bij terugkeer dat er sprake was van restbeton. De kans dat het restbeton vervolgens elders kon worden gebruikt was daardoor kleiner. Nu lukt het vaak wel. De chauffeur geeft bij ons via TrackIt door of er restbeton is en zo ja hoeveel, zodat de planner kan zien naar welke locatie de chauffeur het best kan rijden; naar één van onze centrales om bijgeladen te worden of indien niet meer verwerkbaar rechtstreeks naar de afvalverwerker om het af te voeren.

Statusmeldingen en communicatie
De chauffeur heeft voor het gebruik van TrackIt alleen een tablet in de truck, waarop alle informatie over de levering wordt getoond: wat moet waar geleverd worden op welk tijdstip? Daarnaast wordt de tablet gebruikt voor routenavigatie. TrackIt geeft automatisch statusmeldingen door aan de planningssoftware. Door middel van de Command Alkon trommelsensor zijn ook de statussen “Start- en einde lossen” automatisch en dat maakt het voor de chauffeurs en de dagplanning een stuk eenvoudiger. Ook stuurt TrackIt de verwachte aankomsttijd door aan de planningssoftware. “TrackIt voorziet ook in tweeweg tekstcommunicatie. De planning en chauffeur kunnen elkaar 1 op 1 (vooringestelde) tekstberichten sturen, maar de planning kan ook berichten sturen naar alle chauffeurs of alle chauffeurs die voor 1 en hetzelfde bouwwerk rijden.

Rustiger
Het werken op de planafdeling van de betoncentrale is met TrackIt veel rustiger geworden. Erik Wemekamp, hoofd planning bij Betoncentrale Twenthe vertelt: “Voorheen belden chauffeurs veel vaker, bijvoorbeeld om te horen waar hun volgende rit heen zou gaan. Met vijftig vrachtwagens en vier ritten per vrachtwagen per dag, loopt dat aantal snel op. Nu is dit allemaal te zien via hun tablet. De planner ziet in het systeem wanneer de chauffeur klaar is en vervolgens verschijnt de nieuwe opdracht in het scherm. Er staat ook bij wie de opdracht in het systeem heeft gezet, dat is één van de verbeteringen die we hebben gemaakt. In de toekomst zouden we graag nog kunnen willen zien dat de berichten zijn gelezen. Vergelijkbaar met het vinkjessysteem van Whats App. Dat is een volgende stap.”

Softwaresysteem 
Betoncentrale Twenthe maakt niet alleen gebruik van TrackIt. “We maken ook gebruik van Command Alkon order- en planning software,” vertelt Grootoonk. “Daar zitten onze klanten in, onze orders, bouwwerken en betonproducten. Vanuit deze software sturen we onze productielocaties aan en wordt informatie naar ons boekhoudsysteem gestuurd. De dagplanning steunt op de informatie van TrackIt, want hiermee wordt ons planbord gevoed. Voor onze betonpompen maken we ook gebruik van TrackIt en Command Alkon logistieke software. Zo hebben we in één oogopslag actueel inzet over de statussen en locaties van de betonpompen. Een mooi stuk automatisering 

Automatisering
Betoncentrale Twenthe, onderdeel van de AGAR Holding B.V., heeft innovatie hoog in het vaandel staan. Automatisering is daarvan een belangrijke pijler. De software van Command Alkon draagt in belangrijke mate bij in het stroomlijnen van de bedrijfsprocessen en het vergroten van de efficiëntie. TrackIt is daarvan een belangrijk onderdeel. 

Meer weten over TrackIt?
Bezoek de product pagina or bekijk de opname van het webinar. 

Previous Article
Wir sprechen Deutsch!
Wir sprechen Deutsch!

Wir sind ein weltweit führendes Software- und Technologieunternehmen für die Beton- und Zuschlagstoffindust...

Next Article
VBI - Cost control and environmental benefits thanks to software integration
VBI - Cost control and environmental benefits thanks to software integration

Sustainable production, the ability to respond more flexibly to changing circumstances, in a more manageabl...